דרכי זיכרון והנצחה
העבר הוא חלק מההווה

לא תמיד פשוט וקל למצוא תרבות זיכרון והנצחה משותפת. לעיתים מדובר באתגר חברתי של ממש. במדור זה אנו מבקשים לבחון את התהליכים והיוזמות המאפשרים לנו לעשות זאת.

80 שנה לסיום המלחמה: האם הזיכרון הולך ודועך?

מה מלחמת העולם השנייה יכולה עוד ללמד אותנו כיום וכיצד תרבות זיכרון חיה יכולה לתרום למניעת מלחמות חדשות? העיתונאית אליזבת לופט משוחחת על כך עם חוקר מדע המדינה הרפריד מינקלר.

כדורי ירי בבניין בבית הקברות דורוטהשטאדט, ברקע אדם ועץ פורח. תצילום: © picture alliance/dpa | Jörg Carstensen צילום: © picture alliance/dpa | ירג קרסטנזן

איך אוכל לסמוך שוב על המין האנושי?

הצלם והאמן הישראלי עידן גולקו הציג בדצמבר 2024 את עבודתו "המשוואה" לראשונה על אדמת גרמניה, בדרזדן. כנכדו של ניצול שואה הוא עוסק ביצירתו בהעברה בין-דורית של טראומה. לרגל יום השואה ביקשנו ממנו לשתף אותנו בחוויה שלו.

"המשוואה" נאת עדן גולקו © עידן גולקו © עידן גולקו

7 באוקטובר

צוות מכון גתה ישראל זוכר את קורבנות מתקפת הטרור האכזרית של חמאס על יישובי הדרום ופסטיבל ה"נובה" בשבעה באוקטובר 2023. אנו משתתפים בצער המשפחות השכולות. יחד עם זאת אנחנו גם חושבים על 101 הנשים, הגברים והילדים שעדיין מוחזקים בשבי החמאס ועל קרוביהם. בלתי נתפס שעברה שנה מאז הטבח והם עדיין לא חזרו הביתה, המלחמה נמשכת ומתרחבת וממשיכה לגבות מחיר כבד.
7.10.2024

"לחשוף את מה שלא דובר, מה שהודחק; ללכוד את מה שלא ניתן ללכוד"

עופר אבנון, יוצר הסרט התיעודי "הריין זורם לים התיכון" שהוקרן בסינמטק תל אביב, מספר בריאיון על צללי השואה והשכול שנכחו בחייו מיום הולדתו, על החיים בתווך בין הישראליות והגרמניות, ועל האופן שבו לכד בעדשת מצלמתו דימויים הנוגעים בטראומה.

עופר אבנון צילום: Aris Rammos צילום: Aris Rammos

תהיו אנושיים - לזכרה של מרגוט פרידנלנדר

אלפי תלמידים בגרמניה שמעו את סיפור חייה. בגיל למעלה ממאה המשיכה לשמש כקול אזהרה. מרגוט פרידלנדר הייתה עדת שואה בלתי נלאית.

מרגוט פרידנלנדר צילום: © picture alliance / photothek.de | Florian Gaertner צילום: picture alliance / photothek.de | Florian Gaertner

על ההתמודדות עם הנאציזם והשואה בגרמניה

עדויות של ניצולים בני התקופה

רשתות חברתיות

OSZAR »